Ce înseamnă "bio"?

Informaţii

ecologic

Ecologic certificat, organic sau bio?

Sunt trei termeni care au de fapt un înţeles identic. Diferenţa este dată de opţiunea fiecărui stat (în cadrul UE) şi de termenul care s-a impus în diferitele limbi: în zona anglo-saxonă s-a impus termenul "bio", în Franţa şi România cel de "ecologic" iar în Marea Britanie, S.U.A sau Australia cel de "organic". În România termenul protejat şi codificat de către Ministerul Agriculturii a fost cel de "ecologic" (certificat), se preconizează însă o asociere şi a termenului de "bio".
În România, confuzia existenţa cu privire la aceşti termeni şi sensul lor persistă, dar cu perseverenţă, în timp şi cu sprijin public, cei implicaţi în acest domeniu vor reuşi să impună în ochii consumatorului imaginea corectă cu privire la ceea ce reprezintă produsele noastre.

To BE

În armonie cu natura

Gândirea călăuzitoare a sistemului de agricultură ecologică este practi-
carea unui mod de exploatare economică a resurselor naturale în armonie cu natura. Fermele pun accent pe sustenabilitatea exploatării agricole. Metodele folosite perpetuează procesele biologice naturale şi circuitele naturale între diferitele elemente biologice şi substanţe minerale. Prin renunţarea la fertilizatorii şi pesticidele obţinuţi sintetic se sprijină sistemele de apărare şi rezistenţa naturală a plantelor şi animalelor – şi implict a omului care consumă produse provenite din acest sistem.
Chiar şi "buruienile" fac parte dintr-o fermă ecologică – deoarece ele adăpostesc insectele folositoare fermierului sau pot fi folosite pentru a acoperi terenurile şi a proteja stratul de humus şi a evita eroziunea solului. Se sprijină astfel echilibrul ecologic al solului. Insectele folositoare controlează populaţia de dăunători. Fâşiile de vegetaţie conservate metodic în fermelor ecologice oferă spaţiu vital pentru plante rare şi adăpost pentru păsări.

asfintit

Bio e deosebit

Animalele din sistemul ecologic certificat sunt crescute conform unor norme care le respectă bunăstarea, ele petrec mult timp în aer liber, atât vara cât şi iarna. Ele sunt hrănite în special cu furaje produse în cadrul fermei (furaje certificate ecologic) şi, în caz de îmbolnăvire, sunt tratate în primul rând cu metodele blânde ale medicinei veterinare complementare şi, doar în caz de pericol de moarte, sunt tratate cu antibiotice (caz în care sunt eliminate din sistemul ecologic pentru o perioadă până la eliminarea acestora din corp).
Păstrarea şi ameliorarea puterii, vitalităţii, sistemelor naturale de imunitate şi respectarea bunăstării animalelor sunt mai importante decât productivitatea tot mai crescută – urmărită ca obiectiv exclusiv de către industria alimentară convenţională.
Alimentele ecologice sunt produse fără substanţe aromatizante sau coloranţi sintetice. S-a renunţat şi la amelioratorii de gust, la stabilizatori chimici, la vitamine şi minerale sintetice sau îndulcitori artificiali. Alimentele ecologice sunt produse fără a folosi organisme modificate genetic.

garantie

Există şi o garanţie?

Da, există. Termenul de bio (ecologic) este protejat în U.E. şi este de-asemenea şi codificat prin intermediul câtorva ordonanţe ale Consiliului Europei – care au fost adoptate şi în legislaţia naţională de statele membre. Fermierii, comercianţii şi procesatorii care aderă la acest sistem, sunt obligaţi prin lege să respecte normele de producţie amintite mai sus. Substanţele interzise sunt menţionate expres, la fel şi normele de producţie care trebuie respectate.
certified Legea principală care reglementează acest domeniu este Ordonanţa CEE Nr. 834/2007. Aceasta este completată de alte 6 ordonanţe care oferă norme de implementare sau acoperă domenii specifice ca şi modul de etichetare, folosirea diferitelor marcaje şi sigle, importurile din ţări terţe (din afară UE) etc.
Fiecare operator care intervine în lanţul de producţie, comerţ şi procesare al unui produs ecologic certificat, este obligat să deţină un contract valabil cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Aceste institute monitorizează şi verifică activităţile operatorilor. Prin personal de specialitate (ingineri şi tehnicieni, specialişti din industria alimentară etc) aceste organisme efectuează periodic vizite în unităţile de producţie, procesare sau vânzare, verifică documentele mărfurilor şi respectarea normelor în vigoare, prelevă mostre şi efectuază verificări atunci când există suspiciuni asupra corectitudinii celui verificat.
ae Întreg sistemul este de o transparenţă maximă – pe baza acestor verificări şi datorită certificatelor de care are nevoie fiecare operator, orice produs poate fi urmărit până la origine – adică până la materia primă din care a fost produs.
Produsele ecologice sunt testate în mod regulat, atât la nivel de materie primă, cât şi semi-procesată sau produs finit. Prin intermediul diferitelor analize de laborator, eventualele neconformităţi pot fi identificate imediat, iar pe baza sistemului de certificare şi obligativităţii fiecărui operator de a păstra mostre din fiecare produs pentru o anumită perioadă, poate fi indentificată sursa neconformităţii, iar problema poate fi remediată.


Există şi fraudă?

Desigur. De-a lungul timpului, natura umană ne-a arătat că este în stare de înşelătorie. Orice sistem de control poate fi păcălit, cu rea voinţă. Însă nu la nesfârşit. Domeniul ecologic a arătat lumii că îşi respectă blazonul. Cele câteva cazuri de fraudă descoperite, au fost tratate chirurgical şi fără toleranţă. Produsele descoperite au fost distruse sau li s-a retras statutul de "bio". Societăţile implicate au fost eliminate şi ele din sistem. Desfacerea unui produs că "bio" în lipsa respectării condiţiilor impuse de lege constituie o fraudă şi este pedepsită ca atare. Statisticile mondiale arată că 1,5% din produsele bio sunt fraudate. Nu este un procent de neglijat, dar este un procent mult mai mic decât cel de alimente convenţionale care sunt produse în neconformitate cu legile de siguranţă alimentară.

glob

De ce bio?

Pentru că agricultura ecologică certificată sau bio – rămâne singurul sistem de producţie funcţional care garantează originea, puritatea şi calitatea alimentelor pe care dumneavoastră le consumaţi. Investiţia pe care o faceţi în alimentele ecologice e o investiţie în sănătatea dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră în primul rând, şi în protejarea planetei pe care trăim, în al doilea rând.
Pentru că fermierii noştri produc respectând natura, aleg cu grijă soiuri potrivite zonei în care trăiesc, nu poluează solul sau apa şi nu forţează natura să le dea mai mult decât se poate.
Pentru că agricultura ecologică e sustenabilă, implică familiile fermierilor pe termen lung şi îi aduce pe aceştia aproape de consumatori, iar ei le deschid acestora porţile şi îi invită să vadă pe viu cum se obţine mâncarea care le ajunge pe masă.
Pentru că folosim raţional atât metode de producţie şi procesare tradiţionale, dar şi inovaţii ale tehnicii şi ştiinţei pentru a obţine alimente cât mai bune: atât la gust, cât şi ca aport la sănătatea consumatorilor. Pentru că nu facem compromisiuri de dragul unui câştig pe termen scurt, ignorând mizeria pe care o lăsăm în urmă. Pentru că venim în faţa dumneavoastră şi nu ne ascundem în spatele formulelor de marketing.
Pentru că nu ascundem nimic şi înţelegem că cei care ne caută trebuie să aibe încredere în ceea ce noi facem, iar atunci când apare o problemă, nu o măturăm sub covor şi nu ne prefacem că nu ştim nimic. Pentru cei implicaţi în acest domeniu contează în primul rând onestitatea şi încrederea celor cu care colaborează, iar câştigul material este condiţionat de acestea, de muncă, pricepere şi ambiţie.
De fiecare dată, când cumpăraţi o pâine ecologică, protejaţi 2 m2 de grâu crescut în regim ecologic certificat, protejaţi natura care ne înconjoară şi daţi posibilitatea unei familii de fermieri să continue practicarea acestui sistem şi să treacă această moştenire cu mândrie generaţiilor care vin. Pământul şi resursele sale nu sunt ale noastre – noi doar le-am împrumutat de la cei care încă nu s-au născut. Agricultura ecologică ne permite să le lăsăm mai departe aşa cum am fi vrut şi noi să le primim de la strămoşii noştri.